Hiermee is het nu mogelijk om in te zien of de video’s op jouw website zijn geïndexeerd! Wat deze feature precies inhoudt, waar je het kunt vinden en wat dit voor jou betekent kun je lezen in deze blog.

Geïndexeerd, wat is dat precies?

Stel, je hebt een pagina gemaakt voor je website en je wilt dat deze te vinden is voor jouw doelgroep in de zoekresultaten van Google. Voordat een pagina daarin meegenomen wordt moet Google de pagina indexeren. Het indexeren van een pagina wordt gedaan door een bot van Google, ook wel de Google-crawler genoemd. Deze scant de pagina en checkt de content, de betekenis en slaat de pagina vervolgens op in de Google-index.

Waar kan ik het rapport inzien?

Op 22 augustus kondigde Google aan dat het video-indexrapport definitief beschikbaar is. Vanaf deze datum is het aan de linkerkant van Google Search Console terug te vinden onder het kopje ‘index’. Hiermee kun je zien of de video’s die op de website staan geïndexeerd zijn. Let wel, dit is alleen zichtbaar en beschikbaar als je daadwerkelijk video’s op je website hebt staan.

Wat staat er in het video-indexrapport?

Het video-indexrapport geeft inzicht in de prestaties van de video’s die op jouw website zijn geplaatst en bevat o.a.:

  • Op welke pagina’s staat een video
  • Welke video’s zijn geïndexeerd
  • Waarom zijn video’s eventueel niet geïndexeerd

Google heeft ook de URL-inspectietool verbeterd, zodat je de video-indexeringsstatus van een specifieke pagina kunt controleren. Hiermee krijgt je inzicht in onderstaande gegevens:

  • Details zoals de video URL en de thumbnail URL
  • De status van de pagina en of de video wel of niet is geïndexeerd
  • Redenen waarom een video niet geïndexeerd kan worden

Wat houdt dit in voor jou?

Deze nieuwe update vanuit Google geeft dus inzicht in het aantal video’s wat wel of niet op jouw pagina is geïndexeerd. Geïndexeerde video’s kunnen worden meegenomen in de zoekresultaten van Google. Een voorwaarde hiervan is dat de pagina waarop de video geplaatst is zelf ook geïndexeerd is. Omdat het een mooie kans is om je vindbaarheid hiermee verder te verbeteren is het belangrijk dat jij goed controleert of de video’s op jouw website voldoen aan de wensen van Google.

We kunnen het denk ik allemaal met elkaar eens zijn dat videocontent steeds belangrijker wordt. We adviseren je dan ook om gebruik te maken van de nieuwe rapportage en er je voordeel mee te doen als jij video’s hebt geplaatst op je website!

Inspiratie

Inhaakkalender downloaden

Volop inspiratie voor je socials, campagnes en content met de enige echte JVDmedia inhaakkalender!

Inhaakkalender downloaden