Digitale (on)toegankelijkheid

Het probleem van digitale afsluiting

In onze steeds meer gedigitaliseerde wereld is het verrassend en teleurstellend dat veel websites en digitale platforms niet ontworpen zijn met iedereen in gedachten. Mensen met beperkingen, variërend van visuele of auditieve beperkingen tot motorische stoornissen en cognitieve uitdagingen, vinden vaak barrières die hen verhinderen volledig deel te nemen aan de digitale samenleving. Dit gebrek aan toegankelijkheid sluit hen uit van essentiële informatie en diensten, waardoor een belangrijk principe van inclusiviteit wordt genegeerd.

Verontrustende statistieken

Volgens het CBS heeft 6 op de 10 Nederlanders een beperking, waarvan 89 procent een lichamelijke aandoening hebben, waarvan weer 20 procent een zintuigelijke beperking hebben. Deze statistieken benadrukken hoe een significant deel van de bevolking risico loopt op uitsluiting door ontoegankelijke digitale content. Het negeren van de behoeften van deze gemeenschap betekent niet alleen een verlies van potentieel publiek voor digitale platforms, maar draagt ook bij aan een groter maatschappelijk probleem van segregatie en discriminatie.

De urgentie van digitale toegankelijkheid

Het waarborgen van digitale toegankelijkheid is niet alleen een kwestie van ethiek of wettelijke compliance; het is een essentieel onderdeel van het bieden van een gelijke ervaring voor alle gebruikers. Toegankelijke ontwerpprincipes en -praktijken verbeteren de bruikbaarheid voor iedereen, inclusief ouderen en gebruikers met tijdelijke beperkingen, zoals een gebroken arm of het ervaren van helder licht. Door inclusieve digitale omgevingen te creëren, kunnen we een samenleving bevorderen waarin iedereen toegang heeft tot informatie, producten, onderwijs en kansen.

Klaar voor iedereen: digitale bruggen bouwen

Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om digitale toegankelijkheid te verbeteren. Het begint allemaal bij het ontwerp en de ontwikkeling van websites en apps. Door toegankelijkheidsrichtlijnen te volgen, zoals die vastgesteld door de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), kunnen ontwikkelaars ervoor zorgen dat hun digitale inhoud voor iedereen bruikbaar is. Dit omvat het gebruik van alternatieve tekst voor afbeeldingen, het implementeren van toetsenbordnavigatie, het bieden van ondertiteling voor video’s en nog veel meer.

“Door je digitale omgeving toegankelijk te maken, zorg je ervoor dat iedereen mee kan doen.”

5 Quick Wins

Verbeter direct de digitale toegankelijkheid van je website

1

Alt-tekst toevoegen aan afbeeldingen

Een cruciale stap naar digitale inclusiviteit is het toevoegen van beschrijvende alt-teksten aan afbeeldingen. Dit probleem raakt vooral mensen met visuele beperkingen, die anders de informatie en het plezier dat afbeeldingen bieden, zouden missen.

De oplossing is eenvoudig maar impactvol: door alt-tekst te implementeren, krijgen screenreaders de mogelijkheid om de inhoud van een afbeelding te ‘vertellen’, waardoor de gebruiker een volledigere ervaring van de website of app krijgt.

Deze benadering verzekert dat iedereen, ongeacht visuele capaciteit, toegang heeft tot informatie.

Alt-tekst toevoegen aan afbeeldingen - digitale toegankelijkheid

 

2

Gebruik van duidelijke en consistente navigatie

Een veelvoorkomend probleem voor gebruikers met diverse beperkingen is de moeilijkheid om door websites te navigeren.

Consistente en duidelijk gelabelde navigatie lost dit op door het gebruiksgemak te verhogen, vooral voor mensen die afhankelijk zijn van toetsenbordnavigatie.

Het creëren van een navigatiestructuur die intuïtief en uniform is, maakt websites niet alleen toegankelijker maar verbetert ook de algehele gebruikerservaring voor iedereen.

Toetsenbord dat digitale toegankelijkheid laat zien met 3 icoontjes (rolstoel, oor en blinde man)

 

3

Contrast verhogen

Lage contrastniveaus tussen tekst en achtergrond kunnen leesbaarheid verminderen, vooral voor mensen met verminderd zicht of kleurenblindheid.

Het verhogen van het contrast is een eenvoudige oplossing die een groot verschil maakt.

Door ervoor te zorgen dat tekst zich duidelijk onderscheidt van de achtergrond, wordt de toegankelijkheid verbeterd en kunnen meer gebruikers de inhoud moeiteloos consumeren.

Afbeelding dat laat zien hoe je contrast volgens de WCAG richtlijnen moet tonen en hoe het niet moet.

 

4

Ondertiteling toevoegen aan video's

Videocontent is niet toegankelijk voor doven en slechthorenden zonder ondertiteling, wat hun toegang tot informatie, entertainment en educatie beperkt.

Het toevoegen van ondertitels is een effectieve oplossing die video’s toegankelijk maakt voor een breder publiek, inclusief mensen die de gesproken taal niet als moedertaal hebben.

Ondertiteling vergroot de inclusiviteit en zorgt ervoor dat iedereen kan deelnemen aan de digitale samenleving.

Laat zien dat je ondertiteling moet toevoegen aan video's volgens de WCAG richtlijnen.

 

5

Maak formulieren toegankelijk

Complexe of onduidelijk gelabelde formulieren kunnen een barrière vormen voor gebruikers met diverse beperkingen, inclusief die met visuele beperkingen of motorische uitdagingen.

Door duidelijke labels te gebruiken, formulieren navigeerbaar te maken met het toetsenbord en het gebruik van ontoegankelijke CAPTCHA’s te vermijden, worden digitale formulieren net zo toegankelijk als hun fysieke tegenhangers in braille.

Deze aanpak zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun beperking, gemakkelijk informatie kan indienen of diensten kan aanvragen.

Laat zien dat formulieren ook toegankelijk gemaakt moeten worden met duidelijk kopjes en vraagtekens voor meer informatie.

Plan een gratis kennismaking in!

Heb je nog vragen of wil je even kennismaken? Onze consultants staan voor je klaar!

Neem contact op

Digitaal toegankelijk?

Vraag nu een gratis scan aan

Wil je snel inzicht krijgen in de digitale toegankelijkheid van jouw website? Onze WCAG Quick scan biedt een snelle analyse volgens de WCAG 2.1 AA richtlijnen. 

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een scan aan te vragen. Samen werken we aan een toegankelijke en inclusieve online-ervaring voor al jouw bezoekers.