Veel organisaties zien digitale toegankelijkheid nog als iets voor later. Toch ontdekken steeds meer organisaties dat toegankelijkheid en SEO hand in hand gaan. Wie serieus bezig is met online vindbaarheid ziet dat veel toegankelijkheidsprincipes zorgen voor een betere positie in Google. Bij JVDmedia merken we dagelijks hoe deze twee elkaar versterken. Met een paar slimme aanpassingen voldoen websites niet alleen aan de wet maar worden ze ook aantrekkelijker voor zoekmachines. Denk aan een heldere structuur, betere alt-teksten en een fijne gebruikerservaring.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen een website of app zonder problemen kan gebruiken. Dit geldt ook voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld blinden of slechtzienden die een schermlezer gebruiken. Maar ook mensen die moeilijk horen of motorische en cognitieve uitdagingen hebben. In Nederland zijn (semi-)overheidsinstanties verplicht hun digitale diensten toegankelijk te maken volgens de WCAG-richtlijnen. Ook commerciële websites profiteren steeds vaker van de voordelen van een toegankelijke website.
Waarom is toegankelijkheid belangrijk voor SEO?
Zoekmachines werken vergelijkbaar met schermlezers. Ze lezen de code van een website en proberen te begrijpen waar de pagina over gaat. Ook beoordelen ze of de structuur logisch is. Een goed toegankelijke website voldoet vaak al aan een aantal belangrijke SEO-basisprincipes zoals:
- Een duidelijke structuur
- Beschrijvende alt-teksten
- Snel ladende pagina’s
- Logische interne links
- Gebruik van semantische HTML
Google beloont websites die de gebruiker centraal stellen. En precies dat is waar digitale toegankelijkheid om draait.
6 manieren waarop toegankelijkheid jullie SEO verbetert
1. Gebruik semantische HTML
Elementen als <header>,<main>,<nav>,<article> en een juiste koppenstructuur (<h1>tot en met <h6>) helpen schermlezers én zoekmachines om de inhoud logisch te interpreteren.
SEO-voordeel: Google begrijpt de hiërarchie van de pagina beter en weet sneller waar de belangrijkste informatie staat.
2. Voeg alt-teksten toe aan afbeeldingen
Alt-teksten zijn onmisbaar voor gebruikers met een schermlezer. Daarnaast zijn ze waardevol voor zoekmachines. Google kan geen afbeeldingen zien maar wel lezen wat erin staat als jullie dit goed beschrijven.
SEO-voordeel: Afbeeldingen kunnen verschijnen in Google Afbeeldingen en versterken de context van de pagina.
3. Maak linkteksten beschrijvend
Teksten als ‘klik hier’ of ‘meer info’ zeggen niets over de bestemming. Gebruik liever teksten zoals ‘Bekijk onze gids over SEO basics’.
SEO-voordeel: Dit verbetert de interne linkstructuur en geeft zoekmachines meer context.
4. Zorg voor goed contrast en leesbare lettertypes
Gebruikers met een visuele beperking hebben baat bij voldoende kleurcontrast, duidelijke lettertypes en genoeg witruimte. Dit verhoogt de leesbaarheid voor iedereen en verlaagt het bouncepercentage.
SEO-voordeel: Gebruikers blijven langer op de site. Dit is een positief signaal voor zoekmachines.
5. Optimaliseer voor mobiel én toetsenbordgebruik
Een goede mobiele ervaring is al jaren een rankingfactor. Maar ook mensen die geen muis gebruiken, bijvoorbeeld door een motorische beperking, moeten soepel kunnen navigeren met alleen een toetsenbord.
SEO-voordeel: Google waardeert mobielvriendelijkheid als een van de belangrijkste factoren voor vindbaarheid.
6. Voeg transcripties en ondertiteling toe bij video’s
Dit is niet alleen fijn voor slechthorenden maar ook voor zoekmachines. Tekst uit een video geeft extra context en zoekwoorden.
SEO-voordeel: Video’s worden beter geïndexeerd en de pagina krijgt een hogere informatiedichtheid.
Hulp nodig met de juiste aanpak?
Bij JVDmedia weten we dat digitale toegankelijkheid en online vindbaarheid onlosmakelijk verbonden zijn. Of jullie nu strategisch willen schakelen, het team willen trainen of de volledige uitvoering willen uitbesteden: wij helpen graag.
Benieuwd hoe jullie website ervoor staat? Vraag onze praktische checklist aan, volg een training op maat of ontvang een concreet verbeterplan. Neem contact met ons op, dan komen we samen verder.
Inspiratie
Inhaakkalender 2025 downloaden
Volop inspiratie voor je socials, campagnes en content met de enige echte JVDmedia inhaakkalender!