Je hebt een geweldig product of dienst, maar hoe zorg je ervoor dat bezoekers van de website daar ook van overtuigd raken? Het antwoord ligt in een goed ontworpen ‘landingspagina’. In deze blog delen we eenvoudige tips om een landingspagina te maken die echt werkt. Je hoeft geen marketingexpert te zijn om dit te kunnen!

Wat is een landingspagina?

Eerst wel handig om te weten! Een landingspagina is een specifieke webpagina binnen de website met een uniek doel: bezoekers overtuigen om één bepaalde actie te ondernemen. Anders dan de homepage of andere pagina’s die meerdere doelen kunnen hebben, focust een landingspagina zich op één enkel doel. Dit kan zijn:

 • Het kopen van een product
 • Het inschrijven voor een nieuwsbrief
 • Het downloaden van een e-book
 • Het aanvragen van een demo
 • Het starten van een gratis proefperiode

Wat maakt een landingspagina anders? Meestal is het ontwerp eenvoudiger dan andere op pagina’s, met minder afleidende elementen zoals menu’s of linkjes naar andere delen van de site. Het is ontworpen om de aandacht van de bezoeker te richten op die ene gewenste actie. Een effectieve landingspagina gebruikt overtuigende tekst, aantrekkelijke visuals, en psychologische triggers om bezoekers te motiveren actie te ondernemen. Het is als het ware een digitale verkooppitch, speciaal ontworpen om conversies te stimuleren en marketingdoelen te bereiken.

In de competitieve online wereld kan een goed ontworpen landingspagina het verschil maken. Of je nu leads wilt genereren, producten wilt verkopen of abonnees wilt werven, de juiste aanpak is zo belangrijk.

1. Schrijf een krachtige koptekst

De koptekst is vaak het eerste wat bezoekers zien en wordt gemiddeld 5x meer gelezen dan de rest van de landingspagina. Dit  bepaalt dus of ze verder lezen of wegklikken. Een effectieve headline:

 • Gebruikt cijfers of specifieke resultaten om de aandacht te trekken
 • Spreekt de doelgroep direct aan
 • Belooft een duidelijk voordeel

Bijvoorbeeld, in plaats van “Verbeter je e-mailmarketing”, probeer “Verhoog je e-mailconversies met 37% in 30 dagen”. Dit is specifiek, meetbaar en aantrekkelijk voor de doelgroep.

Experimenteer met verschillende kopteksten en gebruik A/B-tests om te zien welke het beste presteert. Onthoud dat wat werkt voor het ene bedrijf, mogelijk niet werkt voor het andere. Ken de doelgroep en pas de boodschap daarop aan.

2. Breng de waarde naar voren

Direct na de koptekst moet jullie unieke waardepropositie komen. Dit is een beknopte uitleg van wat je aanbiedt en waarom het uniek of beter is dan alternatieven. Een sterke waardepropositie:

 • Is kort en krachtig (idealiter één zin)
 • Legt de nadruk op het belangrijkste voordeel
 • Differentieert je van de concurrentie

Bijvoorbeeld: “De enige all-in-one tool die je e-mailmarketing én sociale media optimaliseert”

De waardepropositie moet meteen duidelijk maken waarom jouw aanbod de moeite waard is. Besteed tijd aan het perfectioneren hiervan, want het kan een grote impact hebben op het conversiepercentage.

3. Gebruik bullet points voor kernvoordelen

Na de waardepropositie wil je de belangrijkste voordelen van het product of dienst benadrukken. Bullet points zijn hiervoor ideaal omdat ze gemakkelijk te scannen zijn, kernpunten benadrukken en de aandacht vasthouden. Beperk dit tot 3-5 punten en begin elk punt met een actiewerkwoord. Bijvoorbeeld:

 • Bespaar tijd met geautomatiseerde campagnes
 • Vergroot je bereik met AI-gestuurde contentcreatie
 • Verbeter ROI met geavanceerde analytics

Zorg ervoor dat elk punt een duidelijk voordeel communiceert en relevant is voor de doelgroep. Vermijd jargon en focus op hoe het product of dienst het leven van de klant verbetert.

4. Succesverhalen

Vertrouwen is essentieel voor conversie. Reviews helpen potentiële klanten te zien dat anderen je product of dienst waarderen. Effectieve manieren om dit te doen zijn:

 • Voeg testimonials toe van tevreden klanten
 • Toon logo’s van bekende klanten of media-vermeldingen
 • Voeg statistieken of casestudies toe die succes aantonen

Bijvoorbeeld, een quote als “Dankzij [Jouw Product] hebben we onze e-maillijst in 3 maanden verdubbeld!” van een gerespecteerd bedrijf in de branche kan zeer overtuigend zijn.

Zorg ervoor dat sociale bewijzen authentiek en specifiek zijn. Algemene uitspraken zijn minder effectief dan gedetailleerde ervaringen van echte klanten.

5. Creëer urgentie

De ‘Doe-knop’ (of Call-to-Action/CTA) is het belangrijkste onderdeel van de landingspagina. Het is waar bezoekers moeten klikken om klant te worden of actie te ondernemen. Een goede CTA:

 • Gebruikt actieve taal die aanspoort tot handelen
 • Valt goed op en staat op een slim gekozen plek op de pagina (onder de titel en boven de vouw)
 • Wekt een gevoel van urgentie op (mensen willen niets missen)

Verander bijvoorbeeld een saaie “Registreer Nu” knop in iets als “Claim Je Gratis Proefperiode – Nog maar 7 Plekken Over!”. Dit zorgt ervoor dat mensen sneller actie willen ondernemen, omdat ze bang zijn deze kans te missen. Ook laat het meteen zien wat de bezoeker krijgt (een gratis proefperiode). Probeer verschillende teksten en kleuren voor de knop om te zien wat het beste werkt.

6. Maak het aanmeldformulier eenvoudig

Als het doel is om e-mailadressen te verzamelen, is het aanmeldformulier heel belangrijk. Een goed formulier:

 • Vraagt alleen om echt nodige informatie
 • Is makkelijk in te vullen
 • Maakt mensen niet bang om zich aan te melden

Begin met het vragen van minimale informatie, zoals alleen een e-mailadres. Je kunt later altijd meer gegevens vragen. Overweeg om mensen eerst op een knop te laten klikken voordat ze het formulier zien. Dit kan soms helpen om meer aanmeldingen te krijgen.

Zorg ook voor een duidelijke uitleg bij het formulier over hoe je met de gegevens omgaat. Dit wekt vertrouwen.

Hoe ChatGPT kan helpen bij het maken van een landingspagina

Zie ChatGPT als die creatieve vriend die altijd boordevol ideeën zit. Het helpt niet alleen op weg als je vastzit, maar daagt je ook uit om out of the box te denken. Of je nu worstelt met een pakkende koptekst of op zoek bent naar die ene zin die het aanbod perfect samenvat, ChatGPT staat klaar om te helpen.

Nu denk je misschien: “Vervangt dit mijn eigen creativiteit?” Absoluut niet! Jouw persoonlijke touch en kennis van de doelgroep blijven onmisbaar. ChatGPT is meer als een superslimme assistent die werk kan versnellen en uitbreiden. Het geeft een boost om sneller tot betere resultaten te komen. Benieuwd hoe ChatGPT concreet kan helpen bij het maken van een landingspagina? Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden:

 • Brainstormen voor kopteksten: Vraag ChatGPT om verschillende opties voor krachtige, aandachttrekkende kopteksten te genereren, gebaseerd op je product of dienst.
 • Formuleren van de waardepropositie: Laat ChatGPT helpen bij het verfijnen van de waardepropositie door verschillende versies te suggereren en te verbeteren.
 • Opstellen van bullet points: Geef ChatGPT informatie over het product of dienst en laat het kernvoordelen omzetten in pakkende bullet points.
 • Genereren van CTA’s: Vraag om suggesties voor effectieve call-to-action teksten die urgentie creëren en tot actie aanzetten.
 • Schrijven van overtuigende tekst: Gebruik ChatGPT om verschillende versies van een landingpaginatekst te genereren, van kort en krachtig tot meer gedetailleerd.
 • Ideeën voor A/B-tests: Vraag ChatGPT om suggesties voor elementen die je kunt A/B-testen om de effectiviteit van de landingspagina te verbeteren.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe ChatGPT kan ondersteunen bij het creëren van een effectieve landingspagina. En vergeet niet: als de landingspagina eenmaal klaar is, kun je ChatGPT ook vragen om de hele tekst na te kijken op spelling, grammatica en leesbaarheid. Zo zorg je ervoor dat de pagina niet alleen inhoudelijk sterk is, maar ook foutloos en professioneel oogt. Jij geeft de tone of voice aan en maakt de tekst eigen.

Verschillende AI-tools

Het is belangrijk om te onthouden dat ChatGPT niet de enige AI-tool is die kan helpen. Er zijn verschillende andere AI-schrijfassistenten beschikbaar, elk met hun eigen sterke punten. Denk bijvoorbeeld aan tools als Claude.ai, Jasper, CopyAI, of Writesonic. Het is de moeite waard om verschillende opties te verkennen en te kijken welke het beste bij jou past!

Nu jij!

Een effectieve webpagina die bezoekers overtuigt, combineert een duidelijke boodschap met slim ontwerp en een beetje psychologie. Door deze zes tips toe te passen, kun je een pagina maken die jouw doelgroep aanspreekt en hen overtuigt om klant te worden.

Onthoud dat verbeteren een doorlopend proces is. Blijf kijken naar wat werkt en wat niet, en pas de pagina steeds aan. Met de juiste aanpak kan de webpagina een krachtig hulpmiddel worden om de online aanwezigheid van jouw bedrijf te laten groeien en succes te behalen. Zet ‘m op!

Inspiratie

Inhaakkalender downloaden

Volop inspiratie voor je socials, campagnes en content met de enige echte JVDmedia inhaakkalender!

Inhaakkalender downloaden