Het klinkt zo eenvoudig. In de huidige digitale wereld waar online meningen een grote invloed hebben op de perceptie van een merk of dienst, zijn klantbeoordelingen essentieel voor het succes van een bedrijf. Goede reviews verhogen niet alleen de zichtbaarheid en reputatie van een bedrijf, maar dragen ook daadwerkelijk bij aan de omzetgroei. En daarmee zijn reviews essentieel in de marketingstrategie.
Voordelen van goede reviews
Goede reviews zijn meer dan alleen positieve feedback; ze zijn een belangrijk onderdeel voor de groei van jullie bedrijf en dragen bij aan de verbetering van de diensten.
1. Verhoogde geloofwaardigheid en vertrouwen
Klantreviews zijn een vorm van sociale validatie die kan helpen om het vertrouwen in je merk te versterken. Nieuwe klanten zijn eerder geneigd om te vertrouwen op de positieve ervaringen van anderen. Als klanten zien dat een bedrijf consistent goede reviews ontvangt, zullen ze eerder geneigd zijn om ook die stap te zetten.
2. Verbetering van SEO
Zoekmachines zoals Google waarderen content die frequent wordt geüpdatet en veel interactie ontvangt, zoals reviews. Door goede reviews te verzamelen en te reageren op klantcommentaren, verbetert de SEO van jullie website, wat leidt tot betere zichtbaarheid in de zoekresultaten. Dit resulteert in meer organisch verkeer naar de website.
3. Constructieve feedback en bedrijfsgroei
Reviews bieden direct inzicht in de klanttevredenheid. Zowel positieve als negatieve feedback zijn waardevol, omdat ze duidelijk maken welke aspecten van een product of dienst goed worden ontvangen en welke verbeterd kunnen worden. Dit stelt jullie bovendien in staat om gerichte verbeteringen door te voeren, wat kan resulteren in een betere klantervaring en uiteindelijk in meer conversies.
4. Sociaal bewijs en klantenwerving
Reviews fungeren als krachtig sociaal bewijs, waardoor potentiële klanten zien dat anderen tevreden zijn met hun aankoop. Dit kan de doorslag geven bij de beslissing om over te gaan tot een aankoop, vooral bij consumenten die twijfelen tussen jouw product en dat van een concurrent.
Waar kun je reviews verzamelen?
Goed, we weten nu wat de voordelen van (goede) reviews zijn en kunnen het belang van reviews in de marketingstrategie aardig inschatten. Maar hoe verzamel je nou die reviews? Daar zijn verschillende platformen voor.
1. Google Mijn Bedrijf
Google Mijn Bedrijf is een cruciaal platform voor lokale SEO, omdat het helpt bij het verhogen van de zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten. Klanten kunnen gemakkelijk hun ervaringen delen, wat direct zichtbaar is in de zoekresultaten van Google en in Google Maps.
2. Social media
Vermoedelijk zitten jullie klanten op social media. En doen jullie al aan social media marketing. Social media platformen zoals Facebook maken het eenvoudig om reviews te delen en erop te reageren. Dit kan ook helpen om interactie met klanten te bevorderen en een community rond je merk te bouwen.
3. Review platformen
Afhankelijk van je branche kunnen platforms als Yelp, TripAdvisor of Trustpilot bijzonder waardevol zijn. Elk platform heeft zijn eigen publiek en gebruiksnormen, wat betekent dat de impact van reviews kan variëren afhankelijk van het gekozen platform. Het voordeel van dergelijke sites is dat het vaak gekoppeld is aan een bestelling en daarmee is de review automatisch geverifieerd.
Do’s bij het verzamelen van reviews
Reviews krijg je niet zomaar. Zeker positieve reviews. Klanten gaan er immers vanuit dat de service goed is en zijn dan ook minder snel geneigd hun positieve ervaring te delen. Daar moet, zeker bij B2B organisaties, dan ook de nodige tijd en energie ingestoken worden. Het vraagt om een gestructureerde aanpak.
1. Actief om feedback vragen
Het is belangrijk om klanten te stimuleren feedback te geven. Dit kan via follow-up emails na een aankoop, tijdens interacties bij de klantenservice, of via sociale media posts die klanten uitnodigen hun ervaringen te delen.
2. Eenvoudig proces voor het geven van reviews
Het moet voor klanten zo makkelijk mogelijk zijn om reviews achter te laten. Dit betekent duidelijke instructies, minimale stappen om een review in te dienen, en eventueel incentives voor het geven van een beoordeling.
3. Reageer op alle reviews
Elk bedrijf moet streven naar interactie met haar klanten door te reageren op reviews. Dit toont aan dat je luistert naar je klanten en waarde hecht aan hun mening, wat kan helpen bij het bouwen van langdurige klantrelaties.
Don’ts bij het verzamelen van reviews
Niet iedere review is leuk om te lezen. En het verkrijgen van (positieve) reviews laat soms op zich wachten. Kijk dan uit dat je niet in de bekende valkuilen stapt.
1. Vervals geen reviews
Het is cruciaal om eerlijk te blijven. Vervalste reviews kunnen leiden tot grote reputatieschade en juridische problemen.
2. Negeer negatieve feedback niet
Elke review biedt een kans om te leren en te verbeteren. Negatieve reviews moeten worden gezien als een kans om problemen op te lossen en te tonen dat je bedrijf toegewijd is aan klanttevredenheid. Ga dan ook niet in het openbaar de discussie aan, maar draag uit dat je een oplossing zoekt.
3. Zet klanten niet onder druk
Hoewel het belangrijk is om reviews te verzamelen, moet het vrijwillig blijven. Klanten die zich onder druk gezet voelen, kunnen juist negatieve reviews achterlaten. Eén reminder na een follow-up mail is voldoende. Blijf je ze bestoken met mails, dan kan dat irritaties opwekken en juist leiden tot een negatieve review.
Hoe zet je reviewmarketing op?
Een mailtje naar je klanten sturen om een review achter te laten kan iedereen. Maar wil je van je reviewmarketing een succes maken, dan moet je standhouden. En het omarmen als organisatie. Geef iemand, of een afdeling, de verantwoordelijkheid en maak er een structureel succes van.
1. Implementeer een review systeem
Gebruik technologieën die het verzamelen en beheren van reviews automatiseren. Dit kan helpen om een constante stroom van feedback te garanderen. Zo zijn er verschillende tools die je kunt inzetten en eenvoudig kunt koppelen aan je orderproces.
2. Train je team
Zorg ervoor dat alle medewerkers begrijpen hoe belangrijk reviews zijn en hoe ze op een professionele en constructieve manier moeten omgaan met klantfeedback.
3. Monitor en analyseer structureel
Houd de ontvangen reviews in de gaten en analyseer deze om trends te identificeren. Dit kan helpen bij het maken van strategische beslissingen over productontwikkeling en klantenservice.
4. Promoot je successen
Laat de beste reviews zien in je marketingmateriaal en op sociale media. Dit kan fungeren als bewijs van de kwaliteit en betrouwbaarheid van je aanbod.
Inspiratie
Inhaakkalender 2025 downloaden
Volop inspiratie voor je socials, campagnes en content met de enige echte JVDmedia inhaakkalender!
Inspiratie