Die bespreken we uiteraard niet allemaal in dit blog, maar we hebben een selectie gemaakt van een aantal interessante updates.

Toegankelijkheid

Met betrekking tot de toegankelijkheid voor onder andere blinden en slechtzienden heeft WordPress maar liefst 50 updates doorgevoerd. Een aantal van deze updates zijn:

  • Als je het tab systeem gebruikt In de mediabibliotheek kun je alleen maar met de pijltjes naar de volgende afbeelding als je de navigatie hebt geselecteerd. Voorheen kon dit ook terwijl je niet de navigatie had geselecteerd, door blinden en slechtzienden werd dat als niet gebruiksvriendelijk ervaren
  • Bij het login scherm hebben de velden voor gebruikersnaam en wachtwoord een valide autocomplete term gekregen, waardoor je bijv. een veel gebruikt mailadres als suggestie direct kunt gebruiken i.p.v het elke keer specifiek voor wordpress in moet typen.
  • Als je voorheen geen naam invulde bij het aanmaken van een categorie of tag in het CMS, werd je zonder duidelijke melding terug verwezen. Dit is voor slechtzienden en blinden erg verwarrend. Sinds de update is er voor deze situatie een duidelijke foutmelding toegevoegd.

Performance

Qua performance heeft het team van WordPress ook een grote optimalisatieslag kunnen maken. In onder andere de laadtijd van een pagina hebben ze bijvoorbeeld de zoek-logica van caching, menu’s en dergelijke weten te verbeteren.

Gutenberg

Gutenberg is de nieuwste blok editor van WordPress. Ook hier zijn een aantal updates doorgevoerd om het nog beter te maken. Hieronder geven we je een kort overzicht van de meest opvallende veranderingen in Gutenberg:

Wijzigen van stijlen

Een blok in Gutenberg kan meerdere stijl varianten hebben. Denk bijvoorbeeld aan een card op je website met verschillende achtergrond kleuren. Ook kun je binnen Gutenberg nu dankzij de recente updates makkelijk wisselen tussen de verschillende stijlen.

Exporteren van thema’s

Met één druk op de knop complete thema’s exporteren? Met de nieuwe exporteren knop kan het. Heb je specifieke aanpassingen gedaan aan de verschillende Gutenberg blokken? Exporteer deze dan eenvoudig naar een andere WordPress omgeving. Dat is nog eens tijdbesparing!

Vastzetten van blokken

Dankzij de updates kun je nu in WordPress blokken vastzetten, dit zorgt ervoor dat je ze niet kunt verplaatsen of verwijderen. Hierdoor kunnen gebruikers gewoon de pagina bewerken zonder dat ze de hele pagina structuur veranderen.

Nieuwe blokken

Ook zijn er vijf nieuwe blokken toegevoegd:

  • Lees meer bij berichten
  • Bericht auteur biografie
  • Nieuwste reacties
  • Avatar
  • Geen resultaten blok

Betere kleurkiezer

In de nieuwe en verbeterde kleurkiezer kun je ook vaste thema kleuren definiëren, waardoor de hele website makkelijk in jouw huisstijl blijft.

Ook enthousiast geworden?

Wil je alles over de Gutenberg updates weten? WordPress heeft een korte video over de WordPress 6.0 update gemaakt met duidelijke en complete informatie. Dit waren volgens ons een aantal interessante updates die WordPress 6.0 met zich mee brengt. Wil je een compleet overzicht van de updates? Bekijk dan de officiële WordPress site voor meer informatie

Inspiratie

Inhaakkalender downloaden

Volop inspiratie voor je socials, campagnes en content met de enige echte JVDmedia inhaakkalender!

Inhaakkalender downloaden