De invloed van Voice Search op jouw SEO

13 Mar 2020

Voice search bestaat inmiddels al een aantal jaar, in 2013 kwam Google nog met de livegang van ‘conversational search’. Maar sinds de opkomst van Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Home is voice search alleen maar populairder geworden. Naar verwachting zal in 2020 meer dan 50% van de zoekopdrachten in Google gesproken zijn. Wat voor gevolgen heeft dit voor je vindbaarheid?

Wist je dat 80% van de antwoorden uit de top 3 resultaten komt?

Om vindbaar te blijven met de steeds sneller groeiende populariteit van voice search, is het belangrijk je te focussen op SEO voor voice search. Dit omdat bijna 80% van de antwoorden van de smart speakers uit de top 3 van de organische zoekresultaten komt. Daarnaast komt 60% van de voice search antwoorden uit de featured snippets.

Hoe werkt de featured snippet?

Een featured snippet is de sectie bovenaan in Google waar antwoord gegeven wordt op de vraag die gesteld is door de bezoeker.

Ik hoor je al denken: hoe komt mijn website als featured snippet in Google? Er is helaas geen manier om aan Google te vragen of jouw website als featured snippet kan worden getoond. Google bepaalt zelf of de informatie die op jouw website staat, antwoord op de vraag van de bezoeker geeft. Wel zijn er een aantal factoren die hierin meespelen. Hieronder lees je een aantal tips hoe je hierop in kunt spelen:

 • Bepaal op welke vraag de bestemmingspagina op je website antwoord geeft.
 • Zorg dat het antwoord op je vraag duidelijk beschreven wordt op je bestemmingspagina.
 • Verwerk de vraag op je bestemmingspagina, bij voorkeur in één van de headers (h1 of h2).
 • Door gebruik te maken van interne en externe links vergroot je de bereikbaarheid van de pagina.
 • Maak gebruik van schema.org speakable structured data, zodat de zoekmachine de vragen optimaal kan herkennen.

Worden zoekintenties belangrijker dan zoekwoorden?

Grote kans dat jij vast wel eens een zoekwoord analyse hebt uitgevoerd om je SEO te verbeteren. Voice search zal hier flink verandering in gaan brengen. Dit omdat mensen volledige vragen gaan stellen aan Alexa, Google Home of Apple HomeKit. Daarom is het belangrijk content te schrijven in natuurlijke spreektaal. Maar ook om minder de focus te leggen op zoekwoorden, maar op zoekintenties. Uit onderzoek is gebleken dat ‘hoe’, ‘wat’ en ‘beste’ de 3 populairste trefwoorden zijn die, op dit moment, gebruikt worden met voice search. 

Een aantal voorbeelden van het verschil tussen voice search en text search:
Voice search: Hoe vergroot ik mijn bereik?
Text search: Bereik vergroten

Voice search: Waar in de buurt van Assen kan ik de beste schilder vinden?
Text search: Beste schilder Assen

Hoe nu verder met voice search?

Om direct aan de slag te kunnen met voice search geven we je nog enkele tips die je goed op weg zullen helpen.

 • Een antwoord van 40-50 woorden is het meest succesvol.
 • Gebruik een tool als Answer the Public om relevante vragen te vinden die aansluiten bij jouw content.
 • Zorg dat je Google Mijn Bedrijf Pagina up-to-date is, dit omdat 39% van de voice search gebruikers om bedrijfsinformatie vraagt.
 • Zorg ervoor dat je website snel laadt, de snelheid van je website is een belangrijke factor voor Google.

Voice search in de toekomst

Inmiddels gebruikt al 21% van de mensen voice search om contact op te nemen met de klantenservice. Dit zal alleen maar groeien, het zal steeds aantrekkelijker worden om voice search te gebruiken doordat het snel en efficiënt is. Zo heeft een klant van ons in februari als eerste verzekeraar in Nederland een voice chatbot om je reisverzekering af te sluiten gelanceerd.


Jouw identiteit
onze online aanpak

Wij staan voor samenwerken, korte lijntjes en een nuchtere aanpak. Wij vertalen de identiteit van jouw bedrijf naar een sterke online aanpak. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

 • 3 dagen geleden

  Google Video Indexing

  Op 11 juli van dit jaar heeft Google een nieuwe feature aangekondigd en op 22 augustus werd deze definitief beschikbaar gesteld. Hiermee is het nu mogelijk om in te zien of de video’s op jouw...

 • 9 Aug

  Wat zijn Rich snippets?

  Rich snippets heten ook wel structured data. Rich snippets/structured data vormen een verrijking van de zoekresultaten. Rich snippets zijn goed voor de zichtbaarheid van de website en is een...

 • 29 Jun

  Wat is er nieuw in WordPress 6.0

  Wordpress heeft op 24 mei een nieuwe update gereleased, Wordpress 6.0. Deze nieuwe versie, met de naam "Arturo", heeft meer dan 1.000 updates! Die bespreken we uiteraard niet allemaal in dit blog,...